Monday, December 03, 2012

Forum: Sendiri buat AKTA sendiri langgar AKTA.Taknak cakap banyak..esok ada forum pasai penyu. Buleh pi baca kat bawah ni..aku amik sikit quote pasai kenapa perlu forum penyu ni.

Pasir Panjang, yang terletak kira-kira 2 km dari Segari dan 5 km dari Pantai Remis, mempunyai pantai sepanjang 6 kilometer, dan merupakan  pantai terpanjang di daerah Seri Manjung. Dengan pasir pantai yang halus dan dikelilingi oleh pokok bakau, kesunyian persekitaran menjadikan ianya tempat yang paling sesuai untuk penyu bertelur.

Penyu laut, dimana 90% daripadanya tergolong dalam spesis Agar dan Lipas, akan mendarat untuk bertelur dari bulan March hingga Julai setiap tahun. Untuk memberi perlindungan kepada penyu-penyu ini, kerajaan negeri telah membina satu pusat penjagaan penyu pada tahun 1990 seluas 0.1 ekar. Dua tahun kemudian, pusat penjagaan penyu tersebut telah memohon untuk membesarkan kawasan tersebut kepada 10 ekar tetapi kerajaan negeri hanya meluluskan 5.5 ekar pada tahun 1994.

Rekod menunjukkan bahawa jumlah penyu yang bertelur telah menurun sejak beberapa tahun lalu, dimana hanya 38 ekor mendarat pada tahun ini berbanding 200 ekor pada tahun 1994. Lebih menyedihkan, hanya satu jenis penyu yang masih lagi datang bertelur berbanding tiga jenis sebelum ini.


***Sumber Berita Dari: http://mediaperak.net/2012/12/02/hentikan-tangisan-penyu-segari-1/

Dengan kehadiran dua projek mega yang dirancangkan di Tanjung Hantu, para aktivis alam sekitar meramalkan bahawa penyu-penyu laut ini akhirnya tidak akan mendarat lagi.

Pusat Penetasan Penyu Segari dibangunkan pada tahun 1994 dan merupakan satu daripada dua tempat yang membenarkan pelancung melawat dengan percuma. Sebuah lagi di Terengganu.

Seorang pekerja disitu, En. Ramli, memberitahu Guang Ming Daily bahawa penyu-penyu laut akan hanya mendarat ditempat sunyi yang tidak dihuni oleh manusia. Kilang-kilnag yang dibina dikawasan pantai bukan saja akan menyebabkan bunyi bising malah akan menyebabkan pencemaran alam.


***Sumber Berita Dari: http://mediaperak.net/2012/12/03/hentikan-tangisan-penyu-segari-2/

The best APAM in the world.. http://worldofapam.blogspot.com